Softwarová genialita na tři? Seznamte se s API.

Každý podnikatel řeší účetnictví, HR agendu, prodej a nákup. Někdo má také sklady, malou výrobu nebo e-shop. Daniel Matějka z ABRA Flexi vysvětluje, jak všechno propojit v jeden přehledný celek. Díky API.

ABRA Flexi funguje jednoduše přes web. Díky responzivnímu designu se snadno přizpůsobí obrazovce počítače, tabletu i mobilu.


1. Kolik lidí ve Tvém okolí ví, co je to API?

Budu-li brát kolegy v práci, doufám, že všichni. 🙂 Když bych se zeptal rodiny nebo přátel, už to bude asi trošku horší. API je buzzword, raději dávám příklady, jak se dá využít.

2. A jak bys vysvětlil své babičce, o co jde?

Zrovna u své babičky bych velký problém neměl, ta je na počítači jako doma, byť je jí přes 80 let. 🙂 Ale jinak bych asi řekl, že se jedná o nástroj, přes který si mezi sebou mohou povídat a vyměňovat informace např. dva naprosto odlišné systémy, a to zcela bez zásahu uživatele. A nejlepší na tom je, že tohle všechno může probíhat v reálném čase. Přes API „jde napsat" i spoustu automatů, aby např. opakující se procesy nemusel dělat člověk.

ABRA Flexi Story

3. Povíš nám příběh o tom, jak vzniklo API ABRA Flexi a kam se za tu dobu posunulo?

Krásně se ukazuje, jak je ABRA Flexi nadčasový systém. Už před více než deseti lety, když se původní Flexi (dříve FlexiBee) navrhovalo, se počítalo s tím, že bude technologicky připravené na budoucnost. A opravdu se to potvrdilo. Původní spoluzakladatel Petr Ferschmann (nyní Dativery, které se na DIGIFESTU také prezentuje) chtěl, aby mělo Flexi API rozhraní, bylo cloudové, multiplatformní a později i webové. Všechny tyto záležitosti platí a již tenkrát vizionářsky naprosto trefil trend, kterým se informační systémy budou ubírat a vidíme to v dnešní realitě.

4. Jaké první věci se k ABRA Flexi připojovaly a jak je to dnes?

Ono se to asi příliš nemění, jen je toho dnes prostě více co do objemu tak vlastně i do různorodosti nástrojů, které třeba nově vznikají. Obecně to ale vždycky byly e-shopy, banky, pokladní systémy nebo interní systémy našich zákazníků. Je na tom super, že bez větších investic je uživatel schopen docela radikálně rozšiřovat funkcionalitu víceméně krabicového řešení a přizpůsobovat pak celý takový ekosystém pro své potřeby. A to je z principu věci spíše vlastnost velkého ERPu. Samozřejmě to nelze úplně srovnávat a naše ABRA Gen je ještě o něčem jiném, ale jako takový mezikrok to malým a středním firmám často stačí. A naopak jim to dává ještě svobodu v operačním systému a přístupu naprosto odkudkoliv.

5. Co je častější - požadavky firem připojit k Flexi svůj e-shop, výrobu apod., nebo poptávka uživatelů Flexi připojit k programu nějaký z Vašich doplňků?

Musím říci, že je to velmi často kombinace obojího. Tzn. klient si napojí e-shop, což mu vyřeší procesy z hlediska skladů a účetnictví a vedle toho si doinstaluje třeba nějakou hezkou e-mailovou šablonu nebo tiskovou sestavu přímo do Flexi. Časté kombinace jsou pak i s rozšířením pro expedici zboží, banky s platebními branami a nebo v poslední době nástroje s umělou inteligencí pro vytěžování dokladů jako je wflow nebo Digitoo.

Tržiště aplikací

6. Kolik doplňků nabízíte přes ABRA Flexi Market Place a které patří k těm nejpopulárnějším?

Aktuálně nabízíme cca 200 doplňků. Mohou to být celé aplikace, které jednoduše připojíte, ale i různá „udělátka" a rozšíření ve formě tiskových sestav, reportů nebo SQL dotazů pro různé analýzy. Mám-li jmenovat, jedním z nejoblíbenějších doplňků je určitě konektor na Shoptet a v popředí jsou také napojení na banky pro stahování výpisů.

7. Co ukážete na Digifestu a jak se na něj těšíte?

Těšíme se moc, je to takový svěží vítr mezi zavedenými veletrhy a konferencemi. Témata jako integrace, automatizace a digitalizace se snažíme komunikovat dlouhodobě, takže je jasné, že na akci nesmíme chybět. Radost mi dělá i pohled na ostatní vystavovatele. Většina z nich nabízí své aplikace na našem „tržišti“ doplňků a jasně se tak ukazuje, že napojení na Flexi dává velký smysl a je radost ho programovat. 🙂 A co ukážeme? No přece, že když informační systém, tak jedině s API. 🙂

A kdo by chtěl Flexi vyzkoušet a ještě neměl tu možnost, ať se zastaví u nás na stánku pro více informací a hlavně pro voucher na dva měsíce zdarma. 🙂


Mohlo by vás zajímat:

3 důvody, proč ani nejlepší aplikace u vás neuspěje

3 důvody, proč ani nejlepší aplikace u vás neuspěje

Kolik CRM systémů jste už u vás ve firmě vyzkoušeli? A kolik marketingových nástrojů? Kolik aplikací na ticketing? A proč jste neuspěli a přešli na jiný systém?

Hlídejte dostupnost aplikací, které používáte

Hlídejte dostupnost aplikací, které používáte

Používáte kritické systémy, které musí neustále běžet? Potřebujete rychle reagovat? Nebo aspoň chcete vědět, když vám nějaký systém spadne?

Jsou no-code aplikace škálovatelné?

Jsou no-code aplikace škálovatelné?

Škálování je mantra každého startupu i každého oddělení IT. Každé řešení musí být ideálně schopné obsloužit 5 zákazníků za měsíc i 500 zákazníků za hodinu - přece chcete růst, ne?

Máte zaplaceno? Hlídejte si automaticky zaplacené faktury

Máte zaplaceno? Hlídejte si automaticky zaplacené faktury

Vystavujete desítky nebo stovky faktur měsíčně? A potřebujete si hlídat, aby byly všechny zaplacené? A bere vám nebo vašemu účetnímu spoustu času? Automatizujte.