5 chytrých tipů na zavedení automatizací pro vaše podnikání

Automatizace jsou dnes všude kolem nás. Vytvořením vlastního systému založeném na podmínce “pokud se stane něco, tak udělej něco” můžete výrazně zvýšit rychlost, efektivitu a přesnost procesů, jako je například marketing, obchod, nebo nábor lidí. Váš tým se tak může věnovat strategičtějším úkolům.

Automatizace se zdají být velkým lákadlem. Ale je moudré mít nejprve plán, díky kterému využijete čas a prostředky co nejeefektivněji. Tady je 5 chytrých tipů.

1. Nechte svůj tým testovat a implementovat řešení

Najděte nejlepší automatizační nástroj (Integromat, Zapier, IFTTT) a postupně ho přidělte týmu pověřenému testováním a implementací. Nejen že ušetříte prostředky, ale vaši kolegové budou díky tomu i lépe přijímat změnu.

2. Pomozte svému týmu s automatizací

Nezapomeňte pomoci týmu přijmout nové automatizované procesy. Dokonale navržená automatizace bude fungovat pouze v případě, že ji přijmou lidé a budou ji využívat. Připravte se na odpor. Změna bolí. A lidem trvá nějakou dobu, než pochopí, že jim šetří čas. Abyste se ujistili, že jste úspěšní, nezapomeňte si vybudovat řízení změn a školení pro každou automatizaci pracovních postupů, kterou zavedete.

3. Přemýšlejte dlouhodobě

Při automatizaci zvažte, co bude v dlouhodobém horizontu nejvíce smysluplné. Ujistěte se, že jakékoliv řešení, které používáte, má flexibilitu pro růst a přizpůsobení se budoucím změnám ve vašem procesu vývoje. Hlídejte si, abyste v budoucnu nebyli závislí na jedné platformě. Potřeby se budou měnit a vy budete muset možná uvažovat i o jiném řešení, které bude alespoň propojitelné s tím vaším současným.

4. Vyhledejte připravená řešení

Nejdřív prozkoumejte veškeré možnosti “z venku” než začnete vytvářet vlastní. Použití stávajících platforem pro automatizace vám ušetří čas i peníze. Čas a peníze jsou vše - vy musíte dělat dobře svou práci. Využijte co nejvíce připravených řešení, spojte je a otestujte, zda fungují.

5. Začněte jednoduše

Automatizace je trochu jako kopání tunelu - nikdy nevíte, na co přijdete. Nejlepší je začít s něčím užitečným a jednoduchým. Vyhnete se plýtvání času a dozvíte se mnoho o své organizaci a infrastruktuře. Dbejte na tyto rady a maximalizujete tak svůj růst produktivity při přípravě na větší projekty.

Zdroj: forbes.com- https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2017/05/15/15-smart-tips-for-introducing-automation-to-your-business/#5512fc612c71 (volně přeloženo)